Wat is alimentatierecht?

W

Wanneer je als getrouwd stel uit elkaar gaat dat kies je meestal voor een echtscheiding, hierbij wordt door middel van een advocaat en de rechtbank het huwelijk beëindigt. Wanneer dit is gebeurt dan zijn er nog een aantal verplichtingen waar beide personen zich aan moeten houden, zoals de plicht om voor eventuele kinderen en elkaar te zorgen. Wanneer hiervan sprake is dan spreek je over alimentatie. Alimentatierecht is dan ook het recht dat zorg krijgt van de ander wanneer je uit elkaar bent gegaan door middel van een echtscheiding.

Regels bij alimentatie

Bij alimentatie gelden er verschillende plichten waar één of beide personen zich aan moeten houden. Zo geldt er bij zowel kinder- als partneralimentatie de onderhoudsplicht. Dit is de regel dat je voor elkaar of voor de kinderen moet zorgen wanneer deze niet meer bij jou wonen. Meestal wordt dit voldaan door mee te betalen aan bepaalde dingen zoals de energierekening, huur, eten of kleding. Wanneer hier sprake van is dan geldt dit meestal tot het kind 21 jaar oud is en/of op zichzelf gaat wonen, ook kan je ervoor kiezen dat wanneer je deze alimentatie betaalt dat het kind het na zijn of haar 18e verjaardag zelf ontvangt in plaats van de ouder of voogd waar het kind onder staat.

Partneralimentatie

Bij partneralimentatie is er sprake van een groot verschil tussen de inkomens van beide personen en dat de ene persoon de ander een alimentatie betaald. Hoeveel diegene betaald en voor hoelang dat mogen beide personen zelf overleggen, dit moeten zij vervolgens vast leggen in een echtscheidingsconvenant. Wanneer beide personen niet tot een overeenkomst kunnen komen dan word er een rechter ingeschakeld, deze bepaald vervolgens op juridische wijze hoeveel de alimentatie is die betaald moet worden en hoelang deze zal gelden, hierbij kan je eventueel hulp krijgen van een juridisch adviseur.