Wie in een willekeurig gezelschap over beleggen begint, wordt waarschijnlijk argwanend aangekeken. Waarom zou je risico lopen met je zuurverdiende centen? Sparen is toch veel verstandiger? Toch lijken steeds meer mensen een deel van hun spaargeld te beleggen. De vraag is: doen zij daar goed aan?
Lage spaarrente
Door de lage spaarrente die banken momenteel aanbieden, kun je jezelf afvragen of sparen nog wel zin heeft. Wie een klein beetje kan rekening weet het antwoord: sparen loont al lang niet meer! De huidige spaarrente is namelijk lager dan de gemiddelde jaarlijkse inflatie. Dat betekent dat je spaargeld elk jaar minder waard wordt.
Dan is het misschien toch niet zo’n gek idee om te beleggen. Helaas is beleggen voor beginners vaak erg ingewikkeld. Zij weten immers niet waar ze moeten beginnen en welke keuzes ze moeten maken. Beleggen zonder enige kennis is onverstandig: dan kun je je geld beter op een spaarrekening laten staan.
Niet zonder risico
Want beleggen mag dan een stuk beter rendement opleveren, het is niet zonder risico. Iemand die zonder enig verstand van zaken zijn geld belegt, loopt de kans het kwijt te raken. En zelfs een belegging met een relatief lage risicoanalyse (zoals een defensief beleggingsfonds) is niet zonde risico. Beleg dus nooit met geld dat je niet kunt missen. Wat dat betreft is het verstandig om altijd een deel van je geld op een spaarrekening te laten staan. Bijvoorbeeld als de wasmachine stuk gaat.
Realiseer je dan wel dat dat vermogen voorlopig niet gaat groeien. De kans dat een belegging je vermogen laat groeien is een stuk groter. Mits je weet waar je mee bezig bent. Een beginner doet er daarom goed aan om zich eerst te verdiepen in de materie en daarna te oefenen met beleggen. Oefening baart immers kunst.
Conclusie
Het is dus onverstandig om nu al je geld van je spaarrekening af te halen. Sterker nog: zorg ervoor dat je altijd een buffer hebt voor onvoorziene uitgaven. Als je maar beseft dat het geld op die spaarrekening niet gaat groeien. Je vermogen laten groeien kan wel door het te beleggen. Mits je weet waar je mee bezig bent!