Glasvezel en pakketten

G

Glasvezel en de bijbehorende pakketten waren tot voor kort sterk aan populariteit aan het winnen. Dank zei de toekomstige installatie van DOCSIS 3.1 van Ziggo is dit toch langzaam aan het veranderen. Men begint te aarzelen of de aanleg van glasvezel en de hoge kosten wel zo verstandig is. Recente onderzoeken van diverse websites zoals glasvezel-vergelijken.org en Telecompaper geven duidelijk aan dat de interesse in glasvezel afneemt. Met de nieuwe DOCSIS standaard van Ziggo is het mogelijk symmetrische snelheden tot stand te brengen op kabelinternet en hiermee is het bedrijf zeer zeker een nieuwe concurrentie voor glasvezel. Ondanks dat zie je nog steeds mensen die proberen er toch alles aan doen om toch glasvezel aangelegd te kunnen krijgen. Clubjes en initiatieven worden opgericht, die er volledig en enthousiast voor gaan om in hun omgeving een glasvezelnetwerk aan te kunnen leggen. Een van de meest bekende initiatieven is wel het burgerinitiatief Glasweb Venray. Door de gemeenteraad van Venray werd met één enkele stem in de meerderheid ingestemd voor een garantstelling van maar liefst 17.5 miljoen euros door de gemeente. Dit ondanks diverse negatieve adviezen over het ambitieuze glasvezelplan van GlasWeb Venray en de komst van DOCSIS 3.1. Ook het feit dat Trined in december 2016 in zwaar weer verkeerde en door een investeerder blijkbaar gered is, brengt ze in Venray niet op andere gedachten. Het mooiste van het verhaal is dat de laatste stem in de gemeenteraad die voor de verboden staatssteun stemde zelf een bestuurslid van de coöperatie is en zich maanden lang bij het stemmen onthield. Ruikt of met andere woorden stinkt dat niet een beetje? Tegen ieder advies in? Maanden lang onthouden en dan de alles beslissende stem als lid van de coöperatie afgeven? Is dat niet belangenverstrengeling?

Gekken in Venray?

Waar maken we ons nou druk om zou je zeggen. In Venray wonen toch alleen maar gekken, dat was vroeger zo en dat is nu ook nog zo. Kijk naar al die Klinieken en die Rooyse Wissel waar voortdurend rare dingen gebeuren. Gelukkig zijn ze niet allemaal gek in Venray, er zijn genoeg mensen die de negatieve adviezen voor de aanleg van een glasvezelnetwerk hebben gezien en die er echt niet op zitten te wachten. Wie gaat er nu overstappen van Ziggo naar Glasvezel bij een symmetrische snelheid van 1 GB? Wie heeft deze snelheid nodig? Juist niemand, bovendien is de hele backbone van Ziggo al volledig verglaasd en zijn de veranderingen op de mobiele markt dermate aan het toenemen dat je straks zelfs via een mobiel netwerk in de buitengebieden over razendsnel internet kan beschikken. T-mobile biedt nu al bijvoorbeeld 4G voor thuis aan. Als je dan echt glasvezel wil en het risico wilt nemen zo veel geld te verliezen, bekijk dan ook eerst eens even de groei en de andere veranderingen in ons digitale tijdperk. Overweeg ook, dat niet alleen al enkele glasvezel providers failliet zijn verklaard, maar ook al diverse particuliere initiatieven zoals dat laatst in het ED te lezen viel failliet zijn. En waarom? Juist! Het zit namelijk zo! Kabelaars als Ziggo en de koninklijke KPN steken geen geld in de aanleg van glasvezelnetwerken in landelijke gebieden, omdat de kosten gewoonweg niet opwegen tegen te opbrengsten.

Wifi thuis via 4G in plaats van glasvezel

Met 4G voor thuis heb je een uitstekend alternatief wanneer je thuis of je werk last hebt van traag of instabiel internet. Dit wordt namelijk bij 4G voor thuis omgezet in een wifi signaal zodat je er met meerdere apparaten ven gebruik kunt maken. Met 4G voor Thuis van T-mobile ben je meteen online. en hoef je niet te wachten op activatie of aansluiting aan een glasvezelnetwerk van 17.5 miljoen waarop  failliete bedrijven of die in zwaar weer verkeren in de toekomst hun diensten willen aanbieden. Te gek voor woorden, of niet Venray?