Binnenklimaat
Uit onderzoek blijkt dat het met de kwaliteit van het binnenklimaat slecht in veel gevallen slecht gesteld is. In woningen, kantoren en vooral op school en in kinderdagverblijven is het met de binnenluchtkwaliteit slecht gesteld. We brengen in ons land 90% van de tijd binnen door en een slechte binnenlucht leidt tot veel gezondheidsklachten en verlies van arbeidsproductiviteit.
Oorzaken van een slecht binnenklimaat
Ongezonde binnenlucht wordt vaak veroorzaakt door onvoldoende ventilatie, maar er zijn ook andere oorzaken die klachten kunnen veroorzaken. Soms is vocht uit de kruipruimte of is tocht door naden en kieren de oorzaak van klachten. Het kan ook zijn dat isolatieproblemen of koudebruggen condensatie en schimmelvorming veroorzaken. Wanneer dit het geval is kan het zijn dat meer ventilatie de problemen niet verhelpt maar juist vergroot!
Comfortklachten
In kantoren is vaak discussie over de temperatuur, de één vindt het te warm, de ander te koud. Te hoge CO2-waarden veroorzaken klachten zoals geïrriteerde ogen, sufheid en hoofdpijn. Soms spelen er ook tochtklachten die tot rug- of nekpijn leiden en een verminderde arbeidsproductiviteit veroorzaken. Een hoge luchtvochtigheid is de juiste voedingsbodem voor mijten, schimmels en zwammen, die ernstige gezondheidsklachten zoals allergieën en astma veroorzaken. Een oppervlakte van slechts 30 cm2 schimmel wordt door de GGD als een gezondheidsrisico beschouwd. Naast comfortproblemen en gezondheidsklachten kan door vocht ook schade aan gebouwconstructies ontstaan.
Binnenklimaat onderzoek
Energiekeurplus onderzoekt comfortklachten en meet de kwaliteit van het binnenklimaat in kantoren, scholen, kinderdagverblijven en woningen. Wij kunnen hierbij gebruik maken van thermografie en een meetopstelling voor PMV/PPD onderzoek. Dit onderzoek op basis van de behaaglijkheidstheorie van Fanger is een methode om de ernst van subjectieve binnenklimaat klachten inzichtelijk te maken. De onderzoeksresultaten leggen wij vast in een helder rapport. Wij zijn werkzaam in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland.