Ik weet honderd procent zeker dat je er wel eens een hebt zien staan; een besturingskast. Het zijn die (meestal grijze) kleine stroomkastjes op straat. Ze worden vaak onder geklad met graffiti, hoewel sommige artiesten de kastjes juist veel mooier in het straatbeeld weten te plaatsen. Maar waarom staan deze besturingskastjes er nou eigenlijk? Dat zal ik proberen zo duidelijk mogelijk uit te leggen.
Wat zit in een besturingskast?
Een besturingskast wordt ook wel een stroomkast genoemd, en zoals deze naam al aangeeft zit er elektronica in deze kasten. De elektronica die erin zit is afhankelijk van de locatie waar de kast staat en kan erg variƫren. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de besturings elektronica die nodig is voor het aansturen van stoplichten. De elektronica moet zich ergens bevinden en natuurlijk droog blijven, maar dit moet natuurlijk ook toegankelijk blijven voor onderhoud. Onder de grond is dus geen praktische oplossing, dit maakt het erg lastig voor een monteur om werkzaamheden te verrichten. Daarom worden er vaak besturingskasten gebruikt, met hierin dus de besturing die nodig is om de stoplichten hun werk te laten doen.
Andere voorbeelden
Natuurlijk worden de kastjes niet enkel voor stoplichten gebruikt. Andere voorbeelden kunnen zijn voor de aansturing van straatlantaarnpalen, tram overgangen of een spoorwegovergang met stoplichten en een slagboom. Daarnaast zijn er nog veel meer toepassingen. De kastjes worden wel vaak in de buurt geplaatst van de toepassing zelf, dus ben je benieuwd waarom het kastje er staat, kijk dan eens goed naar wat er allemaal in de omgeving staat.
Besturingskasten op slot
Voor de veiligheid en om vandalisme te voorkomen worden de besturingskasten altijd afgesloten. Er zijn wel universele sleutels voor, maar deze zijn alleen in het bezit van de elektromonteurs die hier onderhoud aan moeten plegen. Daarnaast blijft de elektronica in de kast zo ook buiten bereik voor onbevoegden, zodat ze dit niet kunnen vernielen.